.02

Historia

 
 

Historiikki

Akateeminen mieskuoro Psaldo perustettiin vuonna 1996. Kuoron syntysanat oli varsinaisesti lausuttu silloin, kun Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Laulajat (KYL) päätti nuorentaa ilmettään siirtämällä 45 vuotta täyttäneet laulajansa pois omista riveistään. Pitkään KYL:ssä toimineet kokeneet konkarilaulajat päättivät jatkaa kuorolaulua perustamalla yhdessä Psaldon. Perustamiskokouksessa oli paikalla kolmattakymmentä kuoroveljeä.

Toimintansa alusta lähtien Psaldolla on ollut luonteva yhteys KYL:ään. Sen pitkäaikainen johtaja ja tehtävästä eläköitynyt Heikki Saari toimi myös vastasyntyneen Psaldon johtajana aina vuoden 2004 loppuun saakka. Hän loi alun sille vakavasti, vaan ei totisesti mieskuorolauluun suhtautuvalle kuorolle, joka ottaa rohkeasti vaikeatkin haasteet vastaan. Ohjelmisto alkoi muodostua vanhoista tutuista, mutta myös uusista kuoroteoksista.

Psaldo on toimintansa aikana toteuttanut jo useita vaativia ulkomaisia esiintymismatkoja: konserttimatka Lounais-Saksaan syksyllä 1998, osallistuminen Corkin kansainväliseen kuorokilpailuun Irlannissa keväällä 1999 ja osallistuminen Sibeliuksen Kullervo-sinfonian esitykseen Hampurissa joulukuussa 1999. Marraskuussa 2000 Psaldo teki kolmen konsertin vierailun Unkariin, kohteina Budapest, Keckemet ja Debrecen. Vuoden 2001 toukokuussa tehtiin ranskalainen konserttivisiitti Clermont-Ferrandiin, toukokuussa 2002 Pariisiin. Syksyllä 2003 oli vuorossa Tallinna-Tartto -vierailu. Lokakuussa 2004 tehtiin avartava avec-vierailu Roomaan, jossa pidettiin kaksi onnistunutta konserttia. 

Vuodesta 2005 alkaen kuoroa on johtanut Matti Apajalahti. Apajalahden ensimmäisen toimintavuoden suurprojektiksi muodostui kahden Kullervo-konsertin kokonaisuus, jossa Psaldo-KYL -yhdistelmä 80 miehen voimin esitti tuon mahtiteoksen Ari Rasilaisen johtaman Rheinland-Pfalzin valtionorkesterin kanssa. Heinäkuussa esiinnyttiin Nilsiän Louhosareenalla, solisteina Satu Vihavainen ja Jukka Rasilainen. Vastavierailu Ludwigshafeniin tehtiin joulukuun puolivälissä, solisteina Satu Vihavainen ja Juha Uusitalo. Samassa yhteydessä Kullervosta tehtiin myös superlaadukas äänite, joka on edelleen saatavana kuorolaisilta.

Kullervon merkeissä yhteistyö KYL:n kanssa jatkui kolmen konsertin kiertueella Espanjassa tammikuussa 2009, johtajana jälleen Ari Rasilainen. Upeat konserttisalit, upeat yleisöt ja menestyksekkäät Kullervo-tulkinnat. Sitten vielä joulukuussa 2009 vierailtiin samalla joukkueella Saksan Trierissä ja Düsseldorfissa. Toiminta jatkuu aktiivisena ja kohoavin tavoittein. Kullervoa on esitetty KYL:n kanssa yhdessä myös Sibelius-juhlavuonna 2015 sekä Tanskassa että Espanjassa.

 

Viimeisen viiden vuoden aikana Psaldo on ottanut määrätietoisia loikkia sekä taiteellisesti että toiminnallisesti. Osallistumiset Franz Schubert-kuorokilpailuun Wienissä 2012 ja 2014 toimivat hyvänä mittarina: 2012 tuloksena oli hopeinen leima ja 2014 jo kultainen leima sekä paikka finaalissa.

Keväällä 2013 kuoro laajensi repertuaariaan orkesteriteosten maailmaan ja esitti menestyksekkäästi Schubertia, Brahmsia ja Bruckenia Kauniaisten orkesterin kanssa. 

Psaldo on myös ryhtynyt rakentamaan konserttikokonaisuuksia valitun teeman ympärille. Tästä esimerkki oli lokakuun 2013 Musiikkitalon Camerata-salin konsertti ”Eino Leinon runoja laulettuna”. KYL ja Psaldo esittivät parhaita Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä erikseen ja yhdessä. Teemoja ovat elävöittäneet sekä ulkopuoliset alustukset että kuoron riveistä nostetut inspiroivat juontajat. Kuoron 20-vuotisjuhlavuoden avaukseen keväällä 2016 kuoro oli valmistanut  konsertin, jonka teoksista muutamat Selim Palmgrenin, Hugo Alfvénin, Ernst Mielckin, Franz Schubertin ja Jaakko Mäntyjärven teokset oli sävelletty Psaldon iässä eli 20-vuotiaana. Varsinainen juhlakonsertti syksyllä 2016 järjestettiin Tapiola-salissa vaativalla ohjelmistolla ja Tapiola Sinfoniettan tuella.

Kuoron vakiintuneiden joulukonerttien ja kevätmatkojen rinnalle käynnistettiin 2014 nyt jo perinteeksi muotoutuneet Maskulinaariset illat, joissa on tarjolla sekä musiikillisia elämyksiä että kolmen ruokalajin illallinen kuorolaisille, heidän aveceilleen ja ystävilleen. Ensimmäinen Maskulinaarinen ilta järjestettiin Astoria-salissa, seuraava "Miehen tie" pidettiin Vanhalla Ylioppilastalolla, jossa nämä tapahtumat on järjestetty siitä lähtien.

Olemme saaneet kokea vuodesta toiseen upeita ja mieleen painuvia hetkiä mieskuoro Psaldon esityksissä, jotka ovat vahvistaneet asiakassuhteitamme ja edesauttaneet liiketoimintamme kasvua
— Toimitusjohtaja S. Gold, IDÉ House of Brands Finland